FICO-"șeful" care îți aprobă creditul
Te-ai întrebat vreodată care e "magia" din spatele aprobării unui credit și care sunt cei mai importanți factori care decid suma pe care o primești de la bancă?
Atunci când ne gândim să accesăm un credit bancar, cei mai mulți dintre noi iau in calcul: salariul să fie cât mai mare și un loc de muncă stabil. Având aceste criterii bifate, ne luăm buletinul și mergem de la o bancă la alta pentru o simulare de credit, ca mai apoi să alegem oferta cea mai buna.
Doar că de fiecare dată când facem o simulare aceasta ajunge în Biroul de credit, iar sistemul vede fiecare simulare ca pe o aplicare pentru credit care ți-a fost respinsă. Cu cât ai mai multe simulări cu atât înțelege sistemul că nu ești de încredere și că ești un rău platnic.
Cine e FICO?
Scorul FICO este un instrument utilizat pentru a analiza probabilitatea ca persoana care solicită creditul să-și îndeplinească la timp obligațiile contractuale, adică să plătească creditul conform contractului semnat.
Scorul FICO este format din 3 cifre cuprinse între 300 si 850. Un scor cât mai mare înseamnă că șansele ca solicitantul creditului sa își onoreze la timp datoriile sunt mari. Un scor intre 550 si 850 este ideal pentru ca Biroul de Credit să îți aprobe cererea.
Cum se calculează scorul FICO?
Pentru a calcula scorul FICO sistemul ia in calcul următoarele informații:
- istoricul de plată a creditelor anterioare
- datoria curentă (daca mai sunt si alte credite active în momentul solicitării unui nou credit)
- durata contului/conturilor de credit (numărul mediu de luni de la acordarea creditului/creditelor)
- cererea de noi credite (numărul de interogări/simulări! și creditele acordate în ultimele 6 luni)
- mix-ul de credit (tipurile de credite acordate)
- vârsta persoanei care solicita creditul
Tips & tricks pentru un scor FICO bun
Iată ce te sfătuim sa faci înainte de a merge la banca să soliciți un credit:
1. Verifica care e scorul tău FICO online din comfortul casei tale. Sunt diferite site-uri si aplicații de inteligență financiară care îți vor calcula rapid si sigur scorul fără să fie nevoie de plimbări la bănci. Un exemplu bun in acest sens este aplicația Volt. Cu ajutorul ei poți să îți calculezi rapid scorul și tot in aplicație găsești oferte de credite cu dobânzi avantajoase.
2. Dacă gadgeturile nu sunt punctul tău forte apelează la un broker de credite bancare. Acesta are acces la baza de date a mai multor bănci și poate sa îți ofere cea mai bună soluție pentru tine. Cele mai multe agenții imobiliare au deja parteneriate cu astfel de brokeri, nu e nevoie să cauți tu unul anume.
Folosește cu încredere acest serviciu oferit de agenții. Scutești cheltuieli financiare nedorite (ore lipsă de la muncă pentru a merge la bancă, benzină pentru deplasare etc) timp pierdut la cozi și în trafic și timp pierdut așteptând un răspuns de la bancă.
3. Dupa ce ai aflat toate informațiile necesare du-te la banca cu care dorești să colaborezi și aplică pentru creditul dorit. Astfel vei ști din timp la ce să te aștepți și ce răspuns vei primi.
Pentru ca ne dorim să avem mereu relații de tip win-win și știm din experiență cât de important e timpul si ușurința cu care se accesează un credit, Vivo Imobiliare Sibiu îți pune la dispoziție servicii de consultanță imobiliară și bancară pentru ca tu să te bucuri de tranzacțiile pe care le faci și să nu pierzi ofertele bune.
Te așteptăm cu drag să ne contactezi atât telefonic cât și online prin intermediul aplicațiilor Facebook sau Instagram.
Vivo Imobiliare Sibiu - locul în care tranzacțiile imobiliare au trăinicie!